Japonsko odmieta kritiku za menovú politiku a nízku hodnotu jenu

20.04.2013 Celý región

Washington 20. apríla (TASR) - Japonský minister financií Taro Aso odmietol kritiku obchodných partnerov, že nízka hodnota jenu poskytuje japonským výrobcom nespravodlivú výhodu pri vývoze. Informovala o tom agentúra AP.

Aso po stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín skupiny G20 vo Washingtone v piatok (19. 4.) novinárom povedal, že za posledný rok zaznamenáva Japonsko obchodný deficit. Takže hovoriť o prehnane nízkej hodnote jenu je nefér.

Od októbra minulého roka však klesol kurz japonskej meny oproti doláru o viac než 20 %. Konkurencieschopnosť japonského exportu sa tak zvýšila, na druhej strane ale zároveň vzrástli náklady pre tých výrobcov, ktorí sú závislí od dovozu energií a komodít.

V reakcii na kritiku nízkej hodnoty jenu Aso zároveň upozornil, že kurz japonskej meny išiel prudko hore potom, ako vypukla svetová finančná kríza. Nový guvernér japonskej centrálnej banky Haruhiko Kuroda v súvislosti s kritikou pre kurz jenu povedal, že banka bude pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky, dôvodom však je podpora ekonomiky a dosiahnutie inflačného cieľa, nie získanie konkurenčnej výhody pre exportérov.
 

Vyberte región